Saç Ekimi
Saç Ekimi, Saç dökülmesi çok farklı nedenlerden kaynaklanabilir:
- genetik faktörler,
- çevresel faktörler,
- yanlış kullanılan saç bakım ürünleri,
- stres…
Saç dökülme problemine erken müdahale en doğrusudur. Böylece doğal görünüm çok bozulmadan, kişi aynalarla çok farklılaşmadan problem çözülebilir.
FUE saç ekimi ile kişinin kafa yapısına ve yüz hatlarına uygun şekilde saç ekimi gerçekleştirilerek doğal bir görünüm elde edilir. Saç dökülme problemi yaşayan erkekler olduğundan daha yaşlı ve depresif göründüğü için mutsuzdur. FUE saç ekimi sonrasında kişinin özgüveni artar, kendini daha genç ve yakışıklı hisseder.
- Sürecin konforlu ve rahat geçmesi,
- İyileşmenin hızlı olması,
- Doğal görünüm,
- Kalıcı sonuç,
- Dikiş atılmaması, iz kalmaması
Saç ekimi operasyonu 3 temel aşamadan meydana gelir:
- Saç köklerinin toplanması,
- Kanalların açılması,
- Saç köklerinin ekilmesi
FUE nedir?
Son 20 yılda saç ekimi alanında önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bunların en önemlisi, saç ekiminin tüm dünyada hızla yaygınlaşmasını sağlayan ve saç ekiminin daha çok tercih edilir olmasına sebep olan FUE Saç ekimidir.
2002 yılında literatüre giren FUE (Follicular Unit Extraction) 2005 yılında uygulanmaya başlanmıştır. FUE, dünyada en yaygın şekilde uygulanan yeni nesil saç ekimi yöntemidir.
Ense bölgesindeki saç köklerinin cerrahi kesi oluşturmadan tek tek toplanması esasına dayanır. Kesiksiz, dikişsiz ve izsiz saç ekimidir. Doğal ve izsiz saç ekimi tüm dünyada saç dökülmesinin tedavisi için tercih edilmiştir.
FUE yöntemi, mikromotor adı verilen medikal bir cihaz veya punch yardımıyla gerçekleştirilmektedir. Bu sebeple FUE yöntemi, “Mikromotor FUE” olarak da bilinir. Ayrıca mikromotor haricinde, manuel olarak 0,7-0,9 mm punchlarla da saç kökleri ameliyatsız bir şekilde tek tek alınıp hiç bekletmeden ekilir.
Günümüzde farklı isimlerle ortaya atılan birçok saç ekimi yöntemi (kalem, robotik, DHI, micromotor… vs) temel uygulama prensibi olarak FUE Saç Ekimi yöntemine dayanmaktadır.
FUE’de iz kalmadığı gibi kökler saatlerce beklemediği için oksijensizliğe bağlı kök ölümleri olmaz. Kişinin fizyolojik saç dökülmesi devam edebilir, kendi natural saçları dökülebilir, ekilen saçlar hiçbir şekilde dökülmez. FUE saç ekimi sonuçları kalıcıdır.
FUE saç ekimi ile vücudun farklı bölgelerinin de saç ekiminde donör alan olarak kullanılabilir. Gögüs, sırt, genital ya da kol altı bölgelerdeki kıl kökleri de ekimde değerlendirilebilir.
FUE yöntemi ortalama 6-8 saat civarında sürer. Tek seansta mikro motor ile 3000-4000 saç kökü elde edilir. Gerek görülürse aynı bölgeye 2. Ekim en az 6 ay sonra yapılabilir. Saçlı deride açık alan genişliği fazla olan 2 seans yaptırabilir, ense bölgesi iz kalmadan iyileşir.
FUE yönteminde verici alanda yeterli saç telinin olmadığı durumlarda vücuttaki herhangi bir bölgeden tek tek kıl alıp alıcı alana nakletmek mümkündür.
Saç ekimi kalitesini belirleyen faktörler nelerdir?
FUE yönteminde kaliteyi belirleyen küçük tekli greftlerin en öne ekilmesi, doğal açılara ve dönerlere sadık kalınması, kanalların greftlere uygun darlıkta açılmasıdır. En önemli hat saçlı deri çizgisiyle alının buluşma hattıdır.
Erkeksi görüntüyü veren şakaklar çok öne alınmamalı, ön hat keskinliği için hareketli alın bölgesi net olarak belirlenip doğal yönler korunarak tekli greftlerden başlayarak ekim yapılmalıdır. Her aşamanın kendine has incelikleri vardır.
FUE sonrasında;
Saç, sakal ve kaş ekimi sonrası transfer edilen saçların bulunduğu bölgeye ilk üç gün hiç dokunulmamalıdır. Çünkü greftlerin tutması için en kritik süredir. 4.günden itibaren saçlar öncesinden yumuşatıcı bir solüsyon sürülüp bekletildikten sonra dikkatli bir şekilde yıkanabilir.
Ekim yapılan saçlar ilk ay dökülebilir çünkü saç ekimi yapılan anagen evredeki saçlar alıcı alanda telogen evreye geçer, dökülürler; 3-4 ay sonra anagen devreye geçip yeniden çıkmaya başlarlar.
FUE yönteminde 1.5 yıl sonra bile yeni saçlar çıkmaya devam eder.
Ekim sonrası saçlar da diğer saçlar gibi yıkanabilir, kesilebilir, boyanabilir.
Zorlayıcı egzersizlerden sonra saçlı deriye olan kan akımı artacağı için saç ekimi yapılan alanlarda kanama olmaması için 3 hafta kadar zorlu egzersizlerden kaçınılmalıdır.
Saçın kalınlığına ve yapısına göre saç köklerinin çevresinde toplu iğne başından çok daha küçük oyuklar oluşturularak saç köklerinin tek tek alınması donör bölgenin hızlı bir şekilde iyileşmesine olanak sağlamaktadır
FUE’ nin avantajları nelerdir?
- FUE’ de ense bölgesindeki sağlıklı ve güçlü saç kökleri tek tek seçilir.
- FUE yönteminde iyileşme daha hızlıdır.
- FUE yöntemi sayesinde vücudun farklı bölgelerindeki kıl kökleri ekim için kullanılabilir.
- FUE saç ekimi yönteminde çevredeki saç köklerine zarar gelme ihtimali son derece düşüktür.
- FUE tekniği, DHI (kalem tekniği) ile birlikte uygulanabilmektedir.
FUE ‘de dikkat edilmesi gerekenler;
Öncesinde
- İşlem öncesinde kan sulandırıcı ilaçlar, sigara ve alkol tüketimi yapılmamalıdır.
- Uygulama günü kahvaltı yapılmış olarak gelinmelidir, önden açılabilen bir gömlek ya da kafadan kolayca çıkarılabilir bir tişört tercih edilmelidir.
Sonrasında
- Hekim tarafından verilen ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalıdır.
- Birkaç gün kafalarını çok fazla geriye ve öne oynatmamaları gerekmektedir.
- Kafaları yukarıda kalacak şekilde biraz yüksek ve ortopedik yastık tercih etmeleri gerekmektedir.
- Hekim ‘in önerdiği saç bakım ürünleri dışında başka ürünleri kullanmamaları gerekmektedir.
- Saç yıkama üçüncü gün itibariyle yapılmalıdır.
- Kullanılan şapka ve bere yumuşak olmalı, tahriş edici kıyafetler giyilmemelidir.
- Kafa bölgesine el teması yapılmamalıdır.
- Birkaç gün spor yapmamaları gerekmektedir.
FUE’ nin FUT’ dan farkı nedir?
FUT yönteminde ense bölgesine 2-4 cm genişliğinde bir kesi oluşturulur ve buradaki deri saç kökleriyle birlikte bir bant gibi olduğu yerden cerrahi olarak çıkartılır. Bant üzerindeki saç folikülleri ayıklanarak ekim bölgesine nakledilir. FUT; ensede gerginlik yaratan, ensede çirkin bir kesi izinin kaldığı ve artık çok nadir uygulanan bir yöntemdir.
Sakal ve bıyık ekimi
Erkeklerde sakal-bıyık ekimi, dudak üstünde ve sakallı bölgede kılları çıkmayan bölgelere saç kökleri ekimidir. Sakal-Bıyık yerine ekilecek saç kökleri, kellik tedavisindeki gibi enseden alınır. Ensenin yukarısından FUE yöntemi ile 0,6’ mm punchlar ile tek tek saç kökleri alınır, bıyık eksikliği olan sahalara tek tek ekilir.
Ekilen saç kökleri, bıyık sahasında da önceden olan özelliklerini korur ve saç kılları uzamaya devam eder. Tıraş sırasında rahatlıkla bu kıllar kısaltılabilir ve form verilebilir.
Saç kökleri, birbirlerine çok yakın ekilirlerse beslenemezler. Bu nedenle ekim sıklığı hassasiyetle ayarlanır, nakledilen saç köklerinin beslenmelerini sağlayacak ideal genişlikte folikül araları ayarlanır. Saç kökleri ekildikten sonra beslenip saç kılı uzamaya başlayınca 6-8 ay sonra istenirse sakal-bıyık kıl sıklığını arttırmak için tekrar aynı bölgelere ekim yapılabilir.
Bıyık bölgesinde yanık izi, dökülme, yara izi, ameliyat izi… gibi sorunlar bıyık ekimi ile kolayca çözülmektedir.
Köselerde olduğu gibi hiç bıyık çıkmama halinde bıyık ekimi ile sadece dış görünüm değil büyük bir özgüven de yakalanabilmektedir.
Bıyık ekiminde sadece FUE yöntemi uygulanmalıdır. 0.6-0.7 mm’lik punchlarla alınan kıl kökleri eş zamanlı olarak ekilmelidir bu şekilde ekim süresi kısaldığı gibi kökler beklemez ve kıl kökü ölümü olmaz.
Ergenlikle birlikte çıkması gereken sakallarda çeşitli nedenlerle bölgesel veya tamamen eksiklik meydana gelirse sakal ekimi yapılabilir. Sakal ve bıyıktaki boşlukları veya seyreklikleri doldurmak için yanaklarda sakal çizgisinin üzerindeki elmacıklardaki veya boynun alt bölümündeki istenmeyen sakal kökleri alınarak sakal ekimi yapılabilir.
Saç, sakal, kaş ekimi için önden görünen bıyık ve çene gibi alanlara daha yoğun, profilden görünen favori ve yanaklardaki sakallı alanlara daha seyrek ekim yapılması en doğrusudur.
Saç, sakal ve kaş ekimi sonrası ekilen alanda kan sızıntıları nedeniyle koyu kırmızı bir görünüm olur. 3. Ya da 4. Gün ilk yıkamayla birlikte pıhtılar temizlenir, ekilen kaş,bıyık,sakallar görünür hale gelir.
Yüze ekilen kılların beslenmesi için ekim alanına vücut tarafından gönderilen kan miktarı artar. Bu artışın sonucu olarak ekilen kılların diplerinde sivilce benzeri küçük kırmızılıklar oluşur. Bu kırmızı görüntü 10-15 günde kaybolur.
Saç, sakal ve kaş ekimi yapılan kıl köklerinin ekilen alana iyice yerleşmesi için ilk tıraş tercihen 10 günden sonra yapılmalıdır. Ekilen kıllar ilk ay geçici bir dökülme yaşayabilir. Bu kıllar 4-8 ay sonra yeniden çıkar. 1.5 yıla değin yeni kıllar çıkmaya devam eder.
Kaş ekimi
Kaş ekimi özellikle kaşı dökülmüş kadınların çok tercih yöntemlerdendir. Kadınlar sürekli kaşlarını cımbız, ip, ağda, sir… gibi depilasyon yöntemleri ile aldıkları için zamanla kaşların kıl kökleri yok olur. Alınarak ve yolunarak kaşlar gençlik yıllarındaki kalınlığını ve canlılığını kaybeder, cılızlaşır.
Kaş ekimi ile kaşların eski hacmine ve kalınlığına ulaşması mümkündür. Kaşlar, geçirilen kazalar, yanıklar… nedeniyle de kaybedilebilir. Bu kişilerde de kaş ekimi başarılı sonuçlar verir. Kaş ekimi uygulamasının sonucunu belirleyenler: tekli greft alımı, açısı uygun ekim ve uygulama sonrası bakımdır.
Kaş ekimi nasıl gerçekleştirilir?
Öncelikle ihtiyaç olan sayıda saç kökünü elde etmek için 10-20 cm lik alanda saç kısaltılır. Bu alandan tek tek kıl kökleri alınır. Kaş ekimi yapılacak alana, kaştaki kıllarla aynı yönde, kesinlikle iz kalmayacak şekilde mini kanallar açılır. Bu kanallara saçlı deriden alınan kıl kökleri ekilir. Ekilecek kaşın kalınlığı ya da inceliği kişinin daha önceki kaşına ve saç yapısına uygun olmalıdır.
Kaş ekimi operasyonu FUE saç ekimi mantığı ile yapılır. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen işlem 3-4 saat kadar sürer. Kaş ekiminde ense bölgesinden alınan kökler kaştaki ihtiyaç olan bölgeye belirli bir açı ve belli bir yönde yerleştirilir.
Saç kökleri ciltten 45 derece açı ile çıkar. Kaşlar ise ciltten yaklaşık 10-15 derecelik bir açı ile çıkar. Kaşın önce yukarıya doğru, ortaya geldikçe yere paralel ve kaşın dış kısmında ise hafifçe aşağıya yönelmiş bir şekilde dururlar.
Kaş ekiminde kanal açarken çok dikkatli olunmalıdır. Kaş yanlış ekildiğinde ters yönde ya da aşağıya doğru çıkabilir. Bu nedenle kaş ekimi kesinlikle bu konuda uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir.
Tedavi sonrası dikkat edilecek noktalar nelerdir?
Ekim bölgesinde bir hafta boyunca çok ufak, iğne başı boyutunda kabuklanmalar görmek olasıdır. Ancak bu kabuklar hızla döküldüğünden hastanın günlük hayatına ve işe dönmesine engel değildir. Kaş ekimi yapılan kişinin iki hafta süreyle denize, havuza girmemesi, yoğun güneş ışığına maruz kalmaması, solaryum girmemesi, yoğun spordan kaçınması önerilir.
Kaş ekimi sonrasında kaşlar ne zaman çıkar?
Ekim sonrası 3-4 ay sonra çıkmaya başlar. Yaklaşık 7-8 aylık bir süreç sonunda kaşlar son şeklini alır.
Kaşlar ekildikten sonra tıpkı saçlar gibi 15 gün sonra dökülmeye başlar. 3-4 ay kadar dökülme süreci devam eder. 4. aydan sonra yeni ekilen kaşların dökülmesi söz konusu değildir.
Kaş ekimi sırasında kök ensedeki saçlardan alındığı için saç gibi hızlı uzarlar. Bu nedenle uçlarının haftada 1 veya 2 kez kesilerek düzeltilmesi gerekir.
Kaşları keserek düzeltmek hayat boyu devam eden ama yavaşlayan bir alışkanlık olmak zorundadır. Doğal görünüm bu sayede korunacaktır.